Vad är tecken på att man ska byta avloppsrör?

Vad är tecken på att man ska byta avloppsrör?

Om du är ett företag eller fastighetsägare är det viktigt att vara medveten om tecken på att dina avloppsrör behöver bytas ut.(OBS: Spoltec Södra AB utför ej stambyte, vi är proffs på relining och hjälper er gärna med detta)

Snabba fakta

  • Spoltec Södra AB gör inte byte av huvudavloppsledningar, men vi är experter på relining och kan hjälpa till med det.
  • Om du märker något av följande tecken kan det vara dags att byta ut dina dräneringsrör: läckor, rost, sprickor eller ständigt igensatta rör.
  • Det bästa sättet att göra ett stambyte är att anlita ett professionellt företag som har erfarenhet och expertis för att göra det på rätt sätt.
  • Relining är ett billigare, smidigare och modernare alternativ till stambyte.
  • Faktorer som kan påverka den totala kostnaden för stambyte är bland annat: husets ålder, typ av rörmaterial (t.ex. PVC, gjutjärn), skadans omfattning
  • Det är i allmänhet bäst att anlita en professionell rörmokare för att byta ut dina gamla rör.

Fyra tecken på att det är dags att byta avloppsrör

Läckor

Ett av de mest uppenbara tecknen på att dina avloppsrör behöver bytas ut är om de läcker. Inte bara kan läckor bli kostsamma, utan de kan också orsaka stora vattenskador på ditt hem. Om du märker några läckor är det bäst att ringa en rörmokare omedelbart för att bedöma situationen och avgöra om byte är nödvändig. Det finns moderna metoder såsom relining av rören vilket kan vara ett alternativ till ett dyrt stambyte.

Rör med läcka

Rost

Med tiden kan avloppsrör bli korroderade och utveckla rost. Även om detta kanske inte verkar vara en stor sak till en början, kan det så småningom leda till läckor och andra problem. Om du märker rost på dina avloppsrör är det bäst att byta ut dem innan problemet förvärras.

Rostigt stort rör

Sprickor

Ett väldigt självklart annat tecken på att dina avloppsrör behöver bytas ut är om de har sprickor i dem. Sprickor kan tillåta vatten att läcka ut och även ge ett sätt för oönskat skräp och skadedjur att komma in i ditt hem. Om du märker några sprickor i dina avloppsrör är det bäst att byta ut dem så snart som möjligt.

Rör med spricka

Tilltäppt – Stopp

Täppta rör är ett av de vanligaste problemen människor har med sina rörledningar. Även om det finns några gör-det-själv-metoder som du kan försöka lösa upp stopp i avlopp med, så är ibland den enda lösningen att byta ut hela röret. Om du ständigt har att göra med igensatta avlopp är det förmodligen dags att byta ut dina rör.

stopp i rör

Hur mycket kostar ett stambyte?

Om du är företagare eller fastighetsägare är det viktigt att du vet vad det kostar att göra stambyte. Kostnaden varierar beroende på storlek och typ av rör samt det arbete som krävs vid arbetet. Nya modernare metoder såsom relining är ett billigare alternativ till stambyte.

Den genomsnittliga kostnaden för att byta ut gamla avloppsrör

Den genomsnittliga kostnaden för att byta ut gamla avloppsrör varierar från några tiotusen till flera hundratusen. Denna uppskattning inkluderar kostnaden för material och arbete. För ett mer rättvist pris för just er situation så kontaktar ni oss här:

Kontakta oss

Faktorer som kan påverka priset

Det finns flera faktorer som kan påverka den totala kostnaden för att byta ut gamla avloppsrör. Dessa inkluderar:

– Ditt hems ålder: Äldre hem tenderar att ha mer omfattande dräneringssystem som kräver mer arbete att byta ut.

– Typen av rör: Olika typer av material (t.ex. PVC rör, koppar rör) varierar i pris.

– Skadans omfattning: Om bara en liten del av ditt avloppsrör är skadat, reparationen blir sannolikt billigare än om hela ditt avloppssystem behöver bytas ut. Då är det aktuellt att fundera på ett stambyte.

– Jobbets komplexitet: Att byta ut gamla avloppsrör är ett komplext arbete som kräver speciell kompetens och utbildning. Som ett resultat tenderar det att bli dyrare än andra typer av VVS-reparationer. Även här är relining en effektiv metod då man slipper det stora arbetet som tillkommer vid ett stambyte.

– Platsen för skadan: Skador som finns på svåråtkomliga platser (t.ex. under grunden till ditt hem) är dyrare att reparera än de skador som är lättillgängliga.

– Rörmokarens timpris: Rörmokare tar vanligtvis mellan 500 och 1000kr per timme.

Tips för att förhindra igensatta avlopp

Vi erbjuder avloppsspolning för stopp i avlopp men här kommer några tips för att förhindra att dina avlopp blir igensatta:

– Häll inte fett eller olja i diskbänken: Fett och olja kan stelna i dina avloppsrör och orsaka i topp. Släng istället fett och olja i en behållare och släng det sedan i papperskorgen.

– Spola inte ner främmande föremål i toaletten: Främmande föremål (t.ex. pappershanddukar, hygienprodukter för kvinnor) kan orsaka stopp i din toalett och avlopp. Spola bara ner toalettpapper i toaletten!

– Undvik i möjligaste mån sköljmedel, eller dosera sparsamt.Undvik i möjligaste mån sköljmedel, eller dosera sparsamt.

– Häll aldrig ut färg, flytspackel och annat bygg/renoveringsmaterial i avloppsrören.

Underhållsspolning

Vad är det bästa sättet att byta avloppsrör?

Anlita en professionell rörmokare

Kort och gott är det absolut bäst att anlita en professionell firma när man har planer på att byta mindre avloppsrör.

Det finns flera fördelar med att anlita en professionell rörmokare för att byta ut dina gamla avloppsrör. Först och främst har rörmokare erfarenhet och expertis för att få jobbet gjort snabbt och effektivt. De har också tillgång till högkvalitativa material och verktyg som kanske inte är tillgängliga för den genomsnittlige fastighetsägaren.

Slutligen förstår rörmokare vikten av korrekt installation och kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att dina nya avloppsrör installeras korrekt.

Nackdelen kan det vara ganska dyrt att anlita en professionell rörmokare. Kostnaden för material och arbete kan snabbt öka, särskilt om du har ett komplext dräneringssystem. Dessutom kan det vara svårt att hitta en ansedd och pålitlig rörmokare som kommer att göra jobbet rätt utan att överbelasta dig.

Kontakta oss för en pålitlig firma som kan hjälpa er.

Anlita en professionell rörmokare:

Fördelar:

– Du kan vara säker på att jobbet görs korrekt

– De har nödvändig kunskap och expertis

– De har rätt verktyg och utrustning

– Det sparar tid och energi

Nackdelar:

– Det kan bli dyrt

Gör det själv

Fördelar:

– Det kan spara dig pengar

– Du kan göra det enligt ditt eget schema

– Det kan vara ett roligt och utmanande projekt

Nackdelar:

– Det är ett stort jobb som kräver kunskap och skicklighet

– Om du gör ett misstag kan det orsaka allvarliga problem

– Du måste hyra eller köpa nödvändiga verktyg och utrustning

Slutsats

Om du märker något av tecknen på att dina avloppsrör behöver bytas ut, tveka inte att kontakta oss för att få hjälp med relining. Kostnaden för att byta ut gamla avloppsrör är ingenting i jämförelse med den skada ett felaktigt rör kan göra på ditt hem och din hälsa. Inte bara hjälper vårt team er att få jobbet gjort snabbt och effektivt, utan vi erbjuder också konkurrenskraftiga priser som passar in i din budget. Har du frågor om hur lång tid det tar eller några andra funderingar? Kontakta oss idag – vi svarar gärna på alla frågor du kan ha!

Rådfråga oss

Kontakta oss
A man pulling a hose

Undvik obehagliga överraskningar

Teckna ett serviceavtal idag

Ett serviceavtal är till för dig som vill kunna planera dina avloppskostnader. Avtalet är helt anpassat efter förutsättningarna i ditt avloppssystem och baseras på en fast månadskostnad under avtalstiden.

Läs mer om serviceavtal

Har ni ett pågående avloppsproblem eller vill ni börja arbeta förebyggande?

Vi hjälper er! Kontakta Spoltec idag.