Rensning av avlopp på rätt sätt

Rensning av avlopp på rätt sätt

Om du är som de flesta husägare fruktar du förmodligen stopp i avloppet i ditt hem.Men det är viktigt att rengöra dem regelbundet för att förhindra stopp och andra problem. I det här inlägget lär vi dig hur du rengör dina avlopp på flera olika typer av sätt. Vi bland annat också att dela med oss av några tips för att undvika stopp helt och hållet.

Bakpulver och ättika, fungerar det mot stopp i avloppet?

Täppta avlopp är en plåga. De kan bli stopp i handfatet, diskhon, duschen eller badkaret, och de är bara allmänt motbjudande. Som tur är finns det enkla metoder för att lösa enklare problem utan att behöva ringa en rörmokare. En metod behöver du endast lite bakpulver och ättika till.

Här är vad du behöver göra:

-Börja med att hälla en kastrull med kokande vatten ner i avloppet. Detta hjälper till att lossa all smuts som har fastnat på sidorna av röret och längre ner.

-Blanda sedan 1/2 dl bakpulver med 1/2 dl ättika. Häll denna blandning ner i avloppet och låt den sitta i 30 minuter.

-När 30 minuter har gått, häll ytterligare en kastrull med kokande vatten i rören för att spola ur blandningen.

-Du bör göra detta en gång i månaden för att hålla dina avlopp rena och förhindra att det bildas stopp.

Bakpulver i avlopp

Använda citronsaft mot stopp i avloppet

Tillbehör du behöver

– 1/2 dl citronsaft(färsk eller på flaska)

– 2 dl kokande vatten

– 1/2 dl bakpulver/bikarbonat (valfritt)

Instruktioner

1. Häll citronsaften i avloppet.

2. Låt citronsaften sitta i för att bryta ner ansamlingen.

3. Koka upp vattnet och häll det i rören.

4. Om du upptäcker att ditt avlopp fortfarande är igensatt kan du prova att hälla ½ dl bakpulver i avloppet, följt av hett vatten.

5. Upprepa processen vid behov tills avloppet är klart!

citronsaft i avlopp

Salt och varmt vatten

Börja först med att koka upp en kastrull med vatten. Medan vattnet kokar, tillsätt 1/2 dl salt (eller mer om du har särskilt stort avlopp). När saltet har tillsatts, häll försiktigt det kokande vattnet i avloppet. Var försiktig så att du inte stänker dig!

Låt salt- och varmvattenblandningen stå i avloppet i 10-15 minuter. Ge den tid att göra sin magi och bryta upp eventuella stopp. Efter 15 minuter, spola avloppet med kallt vatten för att få bort eventuella rester. Det finns inget behov av att använda några starka kemikalier eller rengöringsmedel; saltet och hett vatten löser jobbet bra.

Upprepa denna process var eller varannan månad för att hålla dina avlopp rena och täppa. Om du upptäcker att dina avlopp fortfarande är långsamma eller illaluktande efter att ha följt dessa steg, kan du ha ett allvarligare problem med händerna och bör ringa en rörmokare.

Salt i diskho

Blekningsmedel ner i avloppet?

Steg 1: Förbered blekningsmedel

För att rengöra dina avlopp med blekmedel, måste du förbereda en blekningsmedel. Förhållandet mellan blekmedel och vatten bör vara 1:10. Så om du använder 1 dl blekmedel behöver du 1o dl vatten. När du har blandat lösningen, häll den i en ren sprayflaska.

Steg 2: Spraya lösningen i avloppet

Lyft bort avloppslocket och spraya försiktigt bleklösningen i avloppet. Se till att rikta in sprayflaskans munstycke så att lösningen träffar sidorna av rören (istället för att bara gå rakt ner). Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att allt smuts och bakterier blir belagda med blekmedel.

Steg 3: Låt det sitta i 5-10 min

När du har sprayat all lösning i avloppet sätter du tillbaka avloppslocket och låter det sitta i 5-10 minuter. Detta kommer att ge blekmedlet tid att göra sin magi och döda alla bakterier i avloppet.

Steg 4: Skölj med varmt vatten

Efter 5-10 minuter, ta bort avloppslocket och spola ur avloppet med varmt vatten. Om du gör detta kommer du att få bort eventuellt kvarvarande smuts eller bakterier som fortfarande kan gömma sig i ditt avlopp.

Kontakta oss

Läsk (Coca Cola) mot stopp i avloppet

Avloppen används mycket och kan lätt bli igensatta av fett, smuts, tvålskum och hår. När detta händer kan de börja lukta illa och bli långsamma att rinna av. Om du har märkt att dina avlopp börjar backa upp är det dags att ge dem en ordentlig rengöring.

Coca cola är ett effektivt avloppsrengöringsmedel eftersom det innehåller fosforsyra. Denna sura kvalitet bryter ner fettet och smutsen som täpper till dina avlopp så att vattnet kan rinna fritt genom dem igen. Det dödar också bakterier, vilket fräschar upp dina avlopp och hjälper till att förhindra att stopp bildas i framtiden.

För att använda coca cola som avloppsrengöring, häll bara en dl eller två i avloppet och låt det sitta i halvtimme till en timme. Efter det, spola avloppet med varmt vatten. Du kan behöva upprepa denna process några gånger för särskilt dåliga stopp, men coca cola tar hand om problemet snabbt och effektivt.

Rensband mot stopp nere i avloppet

Rengör avlopp med en rensband

Det första du behöver göra är att lokalisera rengöringspluggen. Rengöringspluggen är vanligtvis placerad nära basen av avloppsröret. När du har hittat rengöringspluggen tar du bort den med en skiftnyckel eller tång. Med rengöringspluggen borttagen bör du kunna se slutet av avloppsslangen. För att påskynda processen med att få bort stoppet så rekommenderar vi även att plocka isär vattenlåset och rengöra det noggrant.

Sätt sedan in dräneringsslangen i avloppsröret tills du träffar motstånd. Fortsätt mata in ditt rensband i röret tills du känner att den kommer i kontakt med det som orsakar stoppet. När rensbandet får kontakt, börja vrida den medurs. Detta kommer att hjälpa till att bryta upp ditt stopp så att vatten kan börja rinna igenom igen.

Fortsätt att vrida och trycka tills stoppet har rensats och vattnet rinner fritt igen. Om vattnet börjar backa upp ur avloppet är det ett gott tecken på att stopp har rensats. När vattnet rinner fritt igen, ta bort ditt rensband från avloppet och sätt ihop allt igen (dvs. skruva på rensningspluggen).

Rensband

Att anlita ett proffs

Att anlita en professionell avloppsrengöring är alltid den bästa idén. Här är vad du behöver veta om att rengöra avlopp på rätt sätt.

Farorna med gör-det-själv metoder

Majoriteten av avloppsrensare är gjorda med starka kemikalier som faktiskt kan skada dina rör. Dessa kemikalier kan äta på de material som dina rör är gjorda av, vilket gör att de försvagas och bryts ner med tiden.

Dessutom kan dessa kemikalier vara farliga om de används felaktigt. Om du häller för mycket i avloppet eller om vattnet som backar upp i din diskbänk är högre än där du häller kemikalierna, finns det risk för att kemikalierna stänker upp på dig igen och orsakar brännskador eller andra skador.

Även om de används på rätt sätt är dessa kemiska rengöringsmedel bara en tillfällig lösning eftersom de inte gör något för att ta bort ansamlingar i dina rör – de löser helt enkelt upp det så att det kan sköljas bort en kort stund innan mer ansamlingar samlas och skapar ytterligare ett stopp.

Proffs i arbete

Fördelarna med professionell avloppsspolning

När du anlitar en professionell avloppsspecialist kan du vara säker på att dina avlopp kommer att rengöras ordentligt utan att skada dina rör. Professionella avloppsspecialist har både erfarenheten och verktygen för att få dina avlopp igentäppta snabbt och effektivt.

Dessutom kommer de också att kunna utföra en högtrycksspolning som använder högtrycksvatten för att ta bort alla avlagringar och spola bort hår i dina rör så att de blir så bra som nya igen. Detta kommer att hjälpa till att förhindra framtida stopp från att bildas och förlänga livslängden på dina rör totalt sett.

Rengöring av dina avlopp är en viktig del av hemunderhållet, men det är inte alltid lätt att göra på egen hand. Det är där en professionell avloppsrengöring kommer väl till pass. De har inte bara erfarenheten och verktygen för att få jobbet gjort snabbt och effektivt, utan de kan också utföra en högtrycksspolning som tar bort all avlagring från dina rör för gott. Så om du har problem med igensatta avlopp, försök inte göra-det-själv lösningar – ring in proffsen istället!

Rådfråga oss

Kontakta oss
A man pulling a hose

Undvik obehagliga överraskningar

Teckna ett serviceavtal idag

Ett serviceavtal är till för dig som vill kunna planera dina avloppskostnader. Avtalet är helt anpassat efter förutsättningarna i ditt avloppssystem och baseras på en fast månadskostnad under avtalstiden.

Läs mer om serviceavtal

Har ni ett pågående avloppsproblem eller vill ni börja arbeta förebyggande?

Vi hjälper er! Kontakta Spoltec idag.